3 επιστολές

 

Για το άρθρο του Χάγκεν Φλάισερ
Ο «αναθεωρητισμός» στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ #3 

Date: June 25, 2013 11:12:14 AM GMT+02:00
 
Απάντηση στο άρθρο του κ. Φλάισερ:
 
Ο κύριος Φλάισερ φαίνεται να έχει αναδείξει σε νέο του επάγγελμα τη με οιανδήποτε αφορμή και θέμα σύνταξη νέου άρθρου του, καθώς πάντοτε καταλήγει σε αυτά καθυβρίζοντάς με. Αντί να καθεύδει στη ραστώνη της απόσυρσής του, καθάπερ συνταξιούχος, βασανίζεται νυχθημερόν με τη σκέψη της εξόντωσής μου. Του υπόσχομαι ότι δεν θα πλήξει. Μας περιμένουν σύντομα νέοι αγώνες.

Φωτεινή Τομαή

Απάντηση από Χ. Φλάισερ: 

Εδώ γελάνε;
Η αιώνια απορία με τα γραπτά της κ. Τομαή...
Χ.Φ.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ #2

Date: June 19, 2013 10:17:55 AM GMT+02:00

Απάντηση σε φάουλ του κ. Φλάϊσερ

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στο πρώτο τεύχος του online περιοδικού «Χρόνος» ένα άρθρο του καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χάγκεν Φλάϊσερ περί «αναθεωρητισμού στην κολυμπήθρα των Σιλωάμ» μια παράγραφο με την οποία έκλεινε το άρθρο, τελείως άσχετη με το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται. Δεν θα ασχοληθώ με το άρθρο του αλλά με την συγκεκριμένη παράγραφο γιατί με αφορά. Και αφορά όχι μόνο εμένα αλλά ολόκληρο το πάνελ κατά την παρουσίαση στις 3 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών του βιβλίου του Μάριου Σούση «Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά». Ο παλιός μου φίλος Μάριος μου είχε ζητήσει να συντονίσω την συζήτηση. Στο πάνελ είχαν προσκληθεί από τον κ. Σούση ο διακεκριμένος ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, η καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Μαρία Ευθυμίου και η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου εξωτερικών κυρία Φωτεινή Τομαή, στις ομιλίες των οποίων χειροκρότησαν θερμά οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα, μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας. 

Ο κ. Φλάϊσερ παρότι είχε κληθεί, δεν παρίστατο, αλλά παρά ταύτα έκρινε καλό –χωρίς να έχει προσωπική αντίληψη– να επιτεθεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς προφανώς παρασυρθείς(;) από κάποιον ακραίο του ακροατηρίου.

Τι γράφει στο άρθρο ο κ. Φλάϊσερ:

Στις 3 Απριλίου, σε μια εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών, οι συνέπειες της παρέμβασης αυτής δεν είχαν φανεί ακόμα. Η κ. Τομαή –με αναφορά σε όλα σχεδόν τα βαρύγδουπα αξιώματά της– είχε λάβει τιμητική πρόσκληση προτού σκάσει η βόμβα. Ως εκ τούτου, προφανώς είχε επιλέξει (ή τουλάχιστον εγκρίνει) το πάνελ, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες. Και έτσι έγινε. Ο συντονιστής μάλιστα, έμπειρος δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα, αφαιρούσε συστηματικά τον λόγο από κάθε αντιφρονούντα. Κρίμα.

Σημειώνω ότι στο άρθρο του στο «Χρόνο» είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της κ. Τομαή –αδίκως– αλλά θεώρησε σκόπιμο να το συνδυάσει με την παρουσία της στην δική μας εκδήλωση. Στην εκδήλωση αυτή έγινε, και πολύ σωστά, αναφορά και συζήτηση μόνο για το παρουσιαζόμενο βιβλίο του κ. Σούση και τις αναφορές του συγγραφέα για τα τραγικά γεγονότα σε βάρος των Ελλήνων Εβραίων. Άλλωστε ουδείς γνώριζε κάτι σχετικό με τους υπαινιγμούς που αναφέρει ο κ. Φλάϊσερ. Μετά το πέρας των ομιλιών ρώτησα τους παρευρισκομένους αν έχουν κάποια απορία ή ερώτηση σχετικά με το βιβλίο. Ένας –προφανώς στημένος– αφού είπε δυο λόγια για  το βιβλίο εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά της κας Τομαή, πράγμα που ξάφνιασε ολόκληρη την αίθουσα γι αυτό παρενέβην και τον παρακάλεσα να περιορισθεί μόνο στο θέμα του βιβλίου. Κατηγορηματικά προσθέτω ότι όχι μόνο δεν αφαίρεσα τον λόγο από κανέναν αλλά αντιθέτως όταν εγώ θέλησα να απαντήσω στον ερωτώντα, άλλος από το κοινό, με αδικαιολόγητη ένταση, ζήτησε να μιλήσει για την κ. Τομαή και όντως δεν το επέτρεψα αλλά δεν μίλησα ούτε εγώ όπως ο ίδιος απαίτησε. 

Ντρέπομαι που ο κ. Φλάϊσερ υιοθέτησε ανεύθυνα όσα του είπαν, δεν μου έκανε ένα τηλεφώνημα και έγραψε ψευδώς ότι «συστηματικά αφαιρούσα τον λόγο από κάθε αντιφρονούντα». Δηλαδή τον διακοψία! Αλλά εκείνο το «από κάθε αντιφρονούντα» τι το ήθελε ο κ. καθηγητής, αντιφρονούντα προς τι και γιατί, όταν μάλιστα ολόκληρο το πάνελ ομόφωνα καταδίκασε με τα μελανότερα χρώματα τις ναζιστικές θηριωδίες.

Προσωπικά άλλωστε μίλησα στην εισαγωγή μου για κάτι που δεν συνηθίζω: ότι στην οικογένειά μου είχα θύματα από τους Γερμανούς ναζιστές. Δύο πρώτα μου ξαδέλφια οδηγήθηκαν στο Νταχάου και άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Αυτά μόνο και λυπάμαι που ο κ. Φλάϊσερ αβασάνιστα υιοθέτησε αστήρικτες κατηγορίες που του μεταφέρθηκαν από ανθρώπους που προφανώς διαπνέονται από μισαλλοδοξία.  

Επισημαίνω ότι για τυχόν αμφισβητήσεις των όσων γράφω υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο δεδομένου ότι ολόκληρη η συζήτηση είναι βιντεοσκοπημένη.

Βασίλης Νικολόπουλος 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ #1

Απάντηση στον κ. Φλάϊσερ

Το άρθρο του Καθηγητού ΚουΧάγκεν Φλάισερ έτυχε της ιδιαιτέρας προσοχής μου για το λόγο ότι αναφέρεται στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εποχή μας  ιδιαίτερα εκείνα της  πατρίδας μας. Είναι ευνόητο ότι στα περισσότερα των προβλημάτων που αναφέρεται ο Κος καθηγητής με βρίσκει σύμφωνο αλλά θα ήθελα με αυτό το σημείωμά μου να διατυπώσω ορισμένες αντιρρήσεις και τοποθετήσεις . 

Καταρχήν στα προβλήματα της δημόσιας ιστορίας και του αναθεωρητισμού πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Κος καθηγητής, δεν αναφέρετε καθόλου και εμφανίζετε ότι  αγνοεί  τα θέματα του αναθεωρητισμού, στα οποία η σημερινή Γερμανία έχει ρήξη το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της. Απομονώνει τις ευθύνες της. Αρνείται ότι είναι κληρονόμος των πράξεων των γονέων των σημερινών Γερμανών, και ρίχνει τις ευθύνες ότι δήθεν τα όσα διαδραματίστηκαν στην περίοδο του πολέμου υπεύθυνοι ήταν μία μερίδα του Γερμανικού Λαού οι Ναζί  και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, με τους οποίους διαφωνεί η σημερινή Γερμανία  .

 Το πρόβλημα ανάγεται όπως ακριβώς τέθηκε   από την καθηγήτρια  Κα Μαρία Ευθυμίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου μου  ¨Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά ¨στις 3Απριλοίου 2013 η οποία μεταξύ άλλων είπε 

<< Θέλω να πω  με τέτοια βιβλία( Αναφέρεται στο βιβλίο μου) και με τέτοιες συζητήσεις προφανώς όπως είπε και πριν η κα Τομαή ο ρόλος είναι εκπαιδευτικός , όχι μόνον για κάποιον τρίτο, αλλά και για μας . Διότι σκέφτομαι, σκέπτεται κανείς, κοιτάξτε να δείτε,  αν , αν ήμασταν στο 1936 και βρισκόμαστε στην Γερμανία  ένα ποσοστό ημών θα  είμαστε οπαδοί του Χίτλερ.  Στην Γερμανία το 36 ο Χίτλερ είχε μεγάλη λαϊκή  υποστήριξη. Από ανθρώπους που  μετά από είκοσι χρόνια έλεγαν < μα πως εγώ,  πως εγώ τον υποστήριζα? > , Μετά από είκοσι χρόνια ξέρω πως κι εγώ  να αναγνωρίζω το λάθος, αλλά την στιγμή που το κάνουμε, για χίλια μύρια πράγματα? Δεν έχουμε  απόλυτα δεδομένα, έχουμε ελειπή σκέψη,  ελειπή στοιχεία, ελειπή ευαισθησία, αφέλεια,  ανοησία, φανατισμό. Χίλια μύρια ανθρώπινα πράγματα,  μπορούμε να κάνουμε και μπορεί να υποστηρίξουμε.Kάτι το οποίο αργότερα δε θα πιστεύουμε, ότι το έχουμε κάνει .Αυτό είναι το τρομερό υπόβαθρο που βρίσκεται  πίσω από τέτοια βιβλία. Το πώς δηλαδή ως άνθρωποι μπορούμε να φτάσουμε στα ωραιότερα, αλλά και στα φοβερότερα και φοβούμαι ότι  μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, κάτω από κάποιες  συνθήκες. Γι αυτό θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσω τον Κο Σούση μας προφυλάσσει από το να χάσουμε την έννοια της ανθρωπιάς μας >>

Αυτά είπε η Κα Ευθυμίου τα οποία νομίζω ότι έχουν σχέση με την σημερινή στάση των συμπατριωτών   του  Καθηγητού Κου Φλάισερ,  σε σχέση με την επιχειρουμένη<< αλχημεία του αναθεωρητισμού>> και φαίνεται ότι ξεχνάμε ότι διδάκτορες αυτών των θέσεων του και των συνεπειών είναι οι Γερμανοί  ναζιστές . 

Ο κος Φλάϊσερ αναφέρεται ορθά στις ανάλογες κινήσεις για αναθεωρητισμό σε ευρωπαϊκές χώρες , όπως Ουγγαρία, Ολλανδία, Φιλανδία, και άλλες, αλλά δεν μιλάει κατηγορηματικά για το τι γίνεται στη σημερινή Γερμανία.    Η μεγαλύτερη όμως  απόδειξη του αναθεωρητισμού είναι, η άρνηση της Γερμανίας για την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων, της λεηλασίας περιουσιών και έργων τέχνης , των κλοπών, του δανείου, των σφαγών και λοιπά ανοσιουργήματα των Ναζιστών  Γερμανών και για αυτά όλα δεν αναφέρετε ως χαρακτηριστικά του αναθεωρητισμού εκ μέρους των ομοεθνών του Γερμανών οι οποίοι ισχυρίζονται << μα πως εγώ,  πως εγώ τον υποστήριζα? >>   .  

Ένα άλλο θέμα στο οποίο  νομίζω ότι είναι μονομερώς πληροφορημένος ο Κος καθηγητής είναι το θέμα της Κας Φωτεινής Τομαή επειδή ορισμένα άτομα τα οποία για διαφόρους λόγους στρέφονται εναντίον της . Εξ αιτίας των αιτιάσεων που υπαινίσσεται σχετικώς ο Κος Φλάισερ <<, υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις, ενώ οι κυρίως θιγέντες, η εβραϊκή κοινότητα δηλαδή, είναι ένα καζάνι που βράζει για την εν λόγω απόφαση.>> έκανα μία έρευνα σε πολλά μέλη της  εβραϊκής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο διοικητικό αλλά και σε προσωπικές επαφές, όπου διαπίστωσα, δεν υπήρχε <<κανένα καζάνι που βράζει>> αλλά αντιθέτως και επαξίως και με τον καλύτερο τρόπο η Κα Τομαή χειρίζεται τα λεπτότατα θέματα του εβραϊσμού, του έρποντος αντισημιτισμού και αντισιωνισμού ,και εκ της θέσεως της, στο ΥΠ ΕΞ οι επιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και στην διεθνή σκακιέρα είναι άκρως εποικοδομητικές για την ιστορική αλήθεια και τον εβραϊσμό . Οι δε λοιπές αιτιάσεις, νομίζω, ότι   ανάγονται στο ότι   ΄΄ γιατί αυτή και όχι εγώ ΄΄.

 Ακόμη αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου για την Κας Τομαή νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί  δημόσια έκταση, πριν η απόφαση αυτή τελεσιδικίσει, η καταστεί ανέκκλητος και μάλιστα από πλευράς πανεπιστημιακού  

Όσον αφορά την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι επρόκειτο για την παρουσίαση του βιβλίου μου ¨Καλή αντάμωση φιλιά εις τα παιδιά¨ όπου όλοι οι ομιλητές στο  πάνελ,  ήταν προσκεκλημένοι και επιλεγμένοι  από μέρους μου, θεωρώ δε τιμή μου ότι όλοι που ομίλησαν, μεταξύ αυτών και η Κα Τομαή  χαίρουν της άκρας εκτίμησης μου και τους οποίους ευχαριστώ για την συμμετοχή τους στη παρουσίαση του βιβλίου και βεβαίως  τον Κύριο Β Νικολόπουλο  ο οποίος, αντιθέτως με όσα ισχυρίζεται ο κος καθηγητής  <<Ο συντονιστής μάλιστα, έμπειρος δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα, αφαιρούσε συστηματικά τον λόγο από κάθε αντιφρονούντα. Κρίμα.>> , προστάτευσε την παρουσίαση του βιβλίου μου από παρευρισκόμενο ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον της Κας Τομαή με θέμα το οποίο φυσικά δεν είχε καμία σχέση με το παρουσιαζόμενο βιβλίο Άλλωστε θέλω να δηλώσω ότι  θεωρώ τιμή μου ότι η Κα Τομαή μελέτησε και προλόγισε και μετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου μου  κατά τρόπο άριστο . 

Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω τον Κύριο Φλάισερ , τον οποίο άλλωστε δεν κρύβω ότι τον  εκτιμώ, και θέλω να του υπενθυμίσω ότι τον Ιανουάριο του 2013 του είχα ζητήσει να προλογίσει το βιβλίο μου αλλά αρνήθηκε, ποια η έννοια του <<του από κάθε αντιφρονούντα>> μήπως στην παρουσίαση του βιβλίου μου υπήρχαν αντιφρονούντες σε όσα τραγικά αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού. 

Ακόμη ότι << Η μάχη για την κάθαρση συνεχίζεται.>> με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά να μην στρεφόμεθα εκεί όπου δεν πρέπει . Διότι  ξεχνάμε , το πώς η σημερινή Γερμανία, φέρεται  έναντι της πατρίδας μας και βρίσκουμε εύκολο στόχο την Κα Τομαή .

Τι να πει κανείς ;

Μάριος Σούσης

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι επιστολές δημοσιεύονται χωρίς τυπογραφικές διορθώσεις.

 

  ΧΡΟΝΟΣ 02 (06.2013)