Η ανάπτυξη του φανατικού λόγου και οι παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική πράξη

Ο φανατικός λόγος που αναπτύσσεται, μαζί με την αύξηση των βανδαλισμών και των βεβηλώσεων εβραϊκών μνημείων και την εφεκτική στάση της ελληνικής δικαιοσύνης απέναντι στον νεοναζισμό, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό προκαλούν ανησυχία. Γίνεται εμφανές πως ο αρνητισμός αποτελεί όχι μόνο (κολάσιμη) προσβολή και επιδιωκόμενη εξόντωση της μνήμης και της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων θυμάτων, αλλά συχνά καταδεικνύει και πρόθεση να προλειάνει το έδαφος για ενδεχόμενη «βελτιωμένη» επανάληψη των φασιστικών εγκλημάτων. Παράδειγμα αυτού αποτελεί το κραυγαλέα ρατσιστικό βιβλίο του γκουρού του ελληνικού νεοναζισμού Κώστα Πλεύρη Εβραίοι, όλη η αλήθεια, όπου ο συγγραφέας ψέγει τους ναζί για το ημιτελές «έργο» τους σχετικά με τους Εβραίους, ενώ σε λεζάντα φωτογραφίας για το Άουσβιτς χλευάζει: «Καλώς κάνουν και διατηρούν το στρατόπεδο εις καλήν κατάστασιν, διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον»! Ο Άρειος Πάγος απάλλαξε τον Πλεύρη και το δήθεν «επιστημονικό» έργο του από κάθε κατηγορία περί υπόθαλψης φυλετικού μίσους, και έτσι έβλαψε σοβαρά την εικόνα της χώρας, αφού η Σοά, η γενοκτονία των Ευρωπαίων Εβραίων, έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως το κεντρικό γεγονός μιας κοινής, μοιραζόμενης ευρωπαϊκής μνήμης (Νταν Ντάινερ).

Έμπρακτο ρεβιζιονισμό και αρνητισμό (της Σοά) λοιπόν δεν αποτελούν μόνο οι καταστροφές σε εβραϊκά νεκροταφεία και μνημεία ή και τα συνθήματα σε άπταιστα ναζιστογερμανικά, «Juden raus!», που παροτρύνουν σε φυλετικές διακρίσεις, σε ψυχολογική και φυσική βία αντισημιτικής ή γενικότερα ξενόφοβης μορφής. Περισσότερο ευθύνονται εκείνοι οι ηθικοί αυτουργοί, οι κονδυλοφόροι που ενσταλάζουν το δηλητήριο του φυλετικού μίσους στους ανεγκέφαλους νεαρούς δράστες όταν –επωφελούμενοι από τη σχεδόν αχαλίνωτη «ελευθερία έκφρασης»– χλευάζουν με χυδαίο τρόπο την ιστορική αλήθεια της γενοκτονίας των Εβραίων. Οι βάνδαλοι της πένας την αποκαλούν «μεγάλη απάτη» και «παραμύθια για τα εκατομμύρια δήθεν ψημένους στο Άουσβιτς – οι περισσότεροι των οποίων πίνουν το χαμομήλι τους στην Ιερουσαλήμ και σπάνε πλάκα με τις αστειότητές μας». Σύμφωνα με τα φασιστοειδή αυτά έντυπα, η Ελλάδα στενάζει υπό «εβραϊκή κατοχή», αφού η χώρα, υποτίθεται, έχει «γεμίσει με εβραϊκά μνημεία»! Για όποιον το πιστεύει, αποτελεί εύλογη συνέχεια η προτροπή «να βρούμε ποια είναι τα Εβραϊκά Μνημεία για ν’ αρχίσουμε το “ξήλωμα” τους» (π.χ. Στόχος, 15.7.1992). Ο αρχηγός της γερμανικής N.P.D. αποφάνθηκε δημοσίως ότι μετά την καταστροφή του Μνημείου του «επονομαζόμενου Ολοκαυτώματος», οι 2.711 τσιμεντένιες στήλες του θα χρησιμεύσουν «ως κατάλληλη βάση για την καγκελαρία του νέου γερμανικού Ράιχ». Ενδεικτικό για την κουλτούρα της μνήμης είναι το απαράδεκτο γεγονός πως στην Ελλάδα του 2013 οι συγκεκριμένοι Γερμανοί ομογάλακτοι επισκέφτηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο ως φιλοξενούμενοι της Χ.Α. και ουδείς διαμαρτυρήθηκε επ’ αυτού – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Στην Ελλάδα, ο αναθεωρητισμός πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ολοσχερούς αρνητισμού, με αιχμή του δόρατος το γνωστό νεοναζιστικό μόρφωμα που όλους μάς απασχολεί, λόγω και της συνεχούς αύξησης των ποσοστών του. Σε δημοφιλείς εκπομπές, ο αρχηγός του μορφώματος αρχικά αρνήθηκε εντελώς τη γενοκτονία, μήνες αργότερα έβαλε νερό στο τοξικό κρασί του, αρνούμενος μόνο τα υψηλά ποσοστά εξόντωσης των Εβραίων, χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση.

Επικίνδυνες οι όλο και πιο συχνές παρεμβάσεις –παλαιότερα του ΛΑ.Ο.Σ., τώρα της Χ.Α.– στο εκπαιδευτικό έργο που στοχεύουν στην ανατροπή της ιστορικής κουλτούρας. Σταχυολογώ ενδεικτικά αποσπάσματα από πρόσφατη επερώτηση του Ι. Λαγού, χρυσαυγίτη βουλευτή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για την (έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν υποβαθμισμένη) διδασκαλία της Σοά, καθώς και για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης της η οποία μόλις το 2004 θεσπίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο: «Έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών ότι στα ελληνικά σχολεία την ημέρα αυτή γίνονται αναγνώσεις κειμένων που αναφέρονται με υμνητικούς όρους στους Εβραίους [….] – την ίδια στιγμή που τα Ελληνόπουλα αγνοούν σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τελούν εν πλήρη αγνοία των πραγματικών Ηρώων και Ολοκαυτωμάτων του Ελληνισμού». Η Χ.Α. απαιτεί λοιπόν να στραφούν οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης και η διδασκαλία επιτέλους προς τη Μάχη των Θερμοπυλών, την Πτώση της Πόλεως, το ’21, τη μάχη του Μπιζανίου, τους Ήρωες των οχυρών Ρούπελ, τους νεκρούς του Αττίλα και τους πεσόντες των Ιμίων! Κλείνοντας, ο Λαγός θέτει το εξής ερώτημα στους υπουργούς: Προτίθενται ή όχι «να καθορίσουν τη σχολική ύλη του μαθήματος της Ιστορίας σε κάθε εκπαιδευτική κλίμακα με τρόπο αμιγώς εθνοκεντρικό και όχι στα πρότυπα της ισοπεδωτικής αντεθνικής παγκοσμιοποίησης;».

Προτού οι ερωτηθέντες προλάβουν να απαντήσουν (τι άραγε;), οι διεθνώς αναγνωρισμένοι… ιστορικοί της Χ.Α. (Χρ. Παππάς, Η. Κασιδιάρης, Ν. Μιχαλολιάκος κ.λπ.) αποφάσισαν για άλλη μια φορά να δράσουν μόνοι τους: ξεκίνησαν κομματικά «Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας», τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις ηρωοποιητικές εκδοχές της ελληνικής ιστορίας. Όχι σε κανένα «Κρυφό Σχολειό» αλλά στο ξενοδοχείο President, και μάλιστα κατά την 70ή επέτειο της αρχής των βίαιων μεταφορών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο κολαστήριο θανάτου του Άουσβιτς (15.3.1943).

Πώς αντιμετωπίζονται λοιπόν στην εκπαιδευτική πράξη οι αντιλήψεις και οι πρακτικές οι οποίες εμφανίζονται στο σχολικό περιβάλλον και αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στον φασισμό, ουδετεροποιώντας ή εξιδανικεύοντάς τον; Αναμφισβήτητα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να είναι η πιο αμφιλεγόμενη και επίμαχη περίοδος. Ο Πόλεμος και οι μοιραίες συνέπειές του θα συνεχίσουν να κρατούν υπό κατοχή, δηλαδή σε ομηρία, την αυτοσυνείδηση και τη δημόσια συζήτηση για πολλά χρόνια ακόμα. Η προπαγάνδα του αναθεωρητισμού γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν απευθύνεται στη νεολαία, με σκοπό να «αναθεωρήσει» την εικόνα τους για ιστορικά γεγονότα με το προσφιλές σύνθημα της «αντίστασης κατά της κηδεμονευόμενης γνώμης». Οι Έλληνες νεοναζί κάνουν πλέον ρητή προπαγάνδα στα σχολεία κατά των μεταναστών, και η ρατσιστική βία έχει πάρει διαστάσεις έξαρσης, ακόμα και με θανάτους μεταναστών. Εδώ λοιπόν, εμείς οι άλλοι, ιδίως οι εκπαιδευτικοί, έχουμε ένα σισύφειο έργο να ολοκληρώσουμε.

 

σελ. 3 (από: 4) ΧΡΟΝΟΣ 01 (05.2013) < προηγ. σελίδα     |     επόμ. σελίδα >