Κάθε μήνα, σε αυτή τη στήλη έχω τη χαρά να προβάλω έναν καλλιτέχνη που ξεχωρίζω, παρουσιάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό portfolio.

Ελεάννα Μαρτίνου

www.eleanna-martinou.webnode.gr

 

 

ΕΛΕΝΗ ΜΥΛΩΝΑ 

Γεννημένη στην Ελλάδα, η Ελένη Μυλωνά πήγε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Fulbright και υποτροφία του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το 1967 απέκτησε πτυχίο Master δημοσιογραφίας και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Αργότερα σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Polytechnic του Κεντρικού Λονδίνου και προσκλήθηκε να παρουσιάσει τη δουλειά της στo Royal Photographic Society, την πρώτη φωτογραφική λέσχη που ιδρύθηκε παγκοσμίως. Αφού ταξίδεψε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, ταξίδεψε οδικώς από το Λονδίνο στο Αφγανιστάν και πίσω το 1972.

Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη ολοκλήρωσε την ενότητα φωτογραφιών μεγάλων διαστάσεων JourneythroughEllisIsland που εκτέθηκαν στο PS1 στη Νέα Υόρκη και στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα. Τρία έργα μεγάλων διαστάσεων της ενότητας ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ellis Island. Η Μυλωνά συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τη γκαλερί Ιλεάνα Τούντα στην Αθήνα και με το Art Resources Transfer στη Νέα Υόρκη.

Με αφετηρία τη φωτογραφία σύντομα έστρεψε το ενδιαφέρον της στη γεωμετρική αφαίρεση, στη γλυπτική, στη ζωγραφική, στις μεικτές τεχνικές και φυσικά στο βίντεο. Η δουλειά της έχει εκτεθεί ευρέως στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Έχει διδάξει στο Parsons School for Design/The New School στη Νέα Υόρκη και έχει δώσει πολλές διαλέξεις για τη δουλειά της.

Συμμετείχε στην έκθεση ModernOdysseys για την ελληνοαμερικανική τέχνη στο Queens Museum of Art στη Νέα Υόρκη και έλαβε μέρος στην πρώτη μπιενάλε της Αθήνας DestroyAthens. Η εγκατάσταση πολυμέσων VirtualConversations εκτέθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως μέρος της τρίτης μπιενάλε Θεσσαλονίκης το 2011. Η Ελένη Μυλωνά έχει εργαστήριο στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει να ταξιδεύει συχνά.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Ελένης Μυλωνά στην Ελλάδα έγινε την άνοιξη του 2014 στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς, όπου παρουσίασε την ενότητα έργων πολλαπλών μέσων Το Καταραμένο Φίδι, με φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφική, γλυπτική και ένα βίντεο περφόρμανς.

Αυτή την περίοδο εκθέτει στην γκαλερί FrançoiseHeitsch στο πλαίσιο του Open Art Munich. Είναι μια άλλη όψη της δουλειάς που είδαμε στο Μπενάκη και έχει τίτλο TheTownCrier.

Παρουσιάζονται εικόνες έργων της Ελένης Μυλωνά από διάφορες ενότητες, από διαφορετικές περιόδους μιας πορείας ήδη γνωστής που βρίσκεται αναλυτικά στο σύνδεσμο http://www.elenimylonasart.com/.

This element still uses the old Contao 2 SRC format. Did you upgrade the database?